Un ofițer GRU DECORAT de Putin, DECONSPIRAT ca fiind unul dintre SUSPECȚII în cazul otrăvirii fostului spion Serghei Skripal

Un ofițer GRU DECORAT de Putin, DECONSPIRAT ca fiind unul dintre SUSPECȚII în cazul otrăvirii fostului spion Serghei Skripal
Publicat: 27/09/2018, 03:31
Actualizat: 19/11/2018, 14:29

Ministrul britanic al Apărării Gavin Williamson a declarat că „adevărata identitate” a unuia dintre cei doi suspecți în cazul atacului neurotoxic din Salisbury a fost dezvăluită, confirmând relatările presei, potrivit cărora este vorba despre un colonel rus, relatează site-ul agenției Reuters.

„Adevărata identitate a unuia dintre suspecții din Salisbury s-a dovedit a fi un colonel rus. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care lucreză la acest caz”, a declarat Williamson.

„Un site de jurnalism de investigație a publicat o anchetă în care susține că ar fi aflat identitatea reală a unuia dintre ofițerii de informații ruși suspectați de otrăvirea lui Serghei Skripal”, scrie prudentbbc.com. „Grupul Bellingcat susține că suspectul cunoscut ca fiind Ruslan Boșirov este de fapt colonelul Anatoli Cepiga. Oficialii britanici nu au comentat. BBC înțelege că nu există nicio dispută în privința identificării. Anchetatorii britanici au spus că dl Boșirov era ofițer de informații rus”, mai notează agenția.

BBC tratează știrea în fraze scurte și seci, din care rezultă că, de fapt, investigația publicată de bellingcat.com confirmă suspiciunile formulate de anchetatorii și preluate de Guvernul britanic, care a susținut că cei doi atacatori erau ofițeri sub acoperire pentru serviciul militar rus, GRU.

„Rusia a negat mereu acuzațiile, iar președintele Vladimir Putin a declarat că suspecții erau civili”, mai scrie BBC. Reamintim că fostul spion Serghei Skripal și fiica sa Iulia au fost otrăviți de Noviciok în martie, anul acesta. Perechea a supraviețuit, dar Dawn Sturgess – o femeie care nu avea nici o legătură cu acest atac – a murit în iulie, după ce a fost expusă la aceeași substanță.

Ce spun jurnaliștii de investigație care au făcut dezvăluirea

„Bellingcat a reușit să confirme identitatea reală a unuia dintre cei doi ofițeri. Suspectul care folosește identitatea „Ruslan Boșirov” este, de fapt, colonelul Anatoli Cepiga, un ofițer GRU decorat cu cea mai înaltă distincție de stat a Rusiei. După ce Bellingcat a publicat investigația, mai multe surse din apropierea anchetei au confirmat identitatea suspectului”, scriu jurnaliștii de la bellingcat.com.

Această constatare, continuă investigatorii, elimină orice îndoială că cei doi suspecți erau de fapt ofițeri ruși care operează într-o misiune guvernamentală clandestină.

„Deși civilii din Rusia pot, în general, deține mai mult de un pașaport, niciun ofițer civil – sau chiar un ofițer de informații într-o călătorie în scop personal – nu poate trece frontiera de stat sub o identitate falsă. Această descoperire evidențiază, de asemenea, amploarea riscului asumat de diplomația rusă, prin eforturile depuse pentru a proteja identitatea ofițerilor. Președintele Putin a declarat public că „Boșirov” și „Petrov” sunt civili. Având în vedere faptul că președintele Vladimir Putin înmânează personal, în mod tradițional, distincția de erou al Federației Ruse, este foarte probabil ca Putin să fi cunoscut identitatea colonelului Cepiga, dat fiind faptul că foarte puțini de ofițeri primesc această distincție”, adaugă bellingcat.com.

Cine este colonelul Cepiga?

Anatolii Vladimirovici Cepiga, se mai arată în investigație, s-a născut la 5 mai 1979, în satul din Nikolaevka, în partea de est a țării, în apropierea graniței dintre Rusia și China. La vârsta de 18 ani, el s-a înscris la o școală militară la doar 40 de kilometri de la domiciliu, la una dintre forțele de pregătire a elitei din Rusia pentru comandanții marini și ofițerii Spețnaz.

„Anatolii Cepiga a absolvit cu onoruri Academia Far-Eastern Military Command în 2001. El a fost apoi desemnat pentru a servi în Brigada 14 Spețnaz din cel mai îndepărtat oraș rusesc din Khabarovsk, una dintre unitățile de elită Spețnaz sub comanda GRU. Unitatea Cepiga a jucat un rol-cheie în cel de-al doilea război din Cecenia și a fost de asemenea observată în apropierea frontierei ucrainene la sfârșitul anului 2014.

De-a lungul misiunii sale la Brigada 14 Spețnaz, colonelul Cepiga a fost trimis de trei ori în Cecenia. Operațiunile specifice în care a fost implicat nu sunt cunoscute; cu toate acestea, un site web din Orientul informează că a primit peste 20 de premii militare în cursul serviciului său.

Având în vedere gradul său actual de colonel, ca ofițer GRU care operează clandestin, este plauzibil că între timp a absolvit Academia Diplomatică Militară, cunoscută și sub denumirea de „conservatorul GRU”, la Moscova.

În decembrie 2014, colonelul Cepiga a fost distins cu cea mai înaltă distincție de stat a Rusiei, erou al Federației Ruse. Acest premiu este acordat personal de către președintele Rusiei”, mai scrie bellingcat.com..

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?